Kunnskapsbank
Her finner du rapporter og undersøkelser Lavenergiprogrammet eller våre samarbeidspartnere utarbeidet. Henvis til kilde dersom du ønsker å bruke hele eller deler av rapportene på egne nettsider eller i publikasjoner.
Vil du ta en bit av markedet med å spare 10 TWh i eksisterende bygningsmasse mot 2030? I den siste delen av rapporten “Hvordan spare 19 TWh i bygg innen 2030?” oppsummerer vi hvilken kompetanse dette vil kreve av ulike yrkesgrupper.
Rapporten er utarbeidet av GEHØR på oppdrag fra Lavenergiprogrammet.
Stortinget har bedt regjeringen om å fastsette et mål om å redusere energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh. Lavenergiprogrammets litteraturstudie gir oversikt over det kunnskapsgrunnlaget vi allerede har om om ENØK- tiltak, og da særlig for de kostnadseffektive, «lavthengende fruktene» innen energieffektivisering.
Rapporten “Framtidens kompetanse om energieffektivisering og energiomlegging” drøfter behovet for kompetanse i perioden frem til 2030. Rapporten er utarbeidet av ADAPT Consulting, med bistand fra en arbeidsgruppe i Lavenergiprogrammet.
Undersøkelsen har fokus på hvilken kjennskap, kunnskap og kompetanse tømrere, elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører har om energikravene i byggteknisk forskrift, passivhus og generelt om energi i bygg.
Få et unikt innblikk i kunnskapsnivået og informasjonsbehovet de utførende har.
Les rapportene her:
Kunnskapsundersøkelse blant håndverkere høst 2016
Kunnskapsundersøkelse blant håndverkere desember 2013
Kunnskapsundersøkelse blant håndverkere vår 2012
I denne undersøkelsen har Lavenergiprogrammet spurt profesjonelle byggherrer og entreprenører om og hvordan de stiller krav til kompetanse når de skal kjøpe inn håndverkstjenester. Hva er utfordrende ved å skulle vurdere og etterspørre kompetanse?
På oppdrag fra Lavenergiprogrammet og DIBK gjennomførte IPSOS MMI en målgruppeanalyse i perioden mai til oktober 2014. Hensikten var å kartlegge hvordan håndverkere tilegner seg ny kunnskap, hvilke kilder de benytter for å finne informasjon, hva som motiverer dem for læring og hvilken kultur små og mellomstore håndverkerbedrifter har for læring og deling av kunnskap mellom ansatte.
Den første rapporten i det norske BuildUpSkills-prosjektet ble gitt ut i 2012. Rapporten gjør opp status for hva håndverkere i Norge kan om energi i bygg, hva som hindrer dem i å få økt kunnskap og hvilke utdanningsveier som finnes for håndverkere i dag.
Energieffektivisering og bruk av fornybar energi i bygningssektoren er en viktig del av europeisk klimapolitikk. BuildUpSkills-prosjektet ble etablert for å bidra til økt kompetanse blant håndverkere om temaet.
Last ned BuildUpSkills-statusanalyse (2012)
Enova lanserte i 2012 den første grundige analysen som er gjort av det realiserbare potensialet for energieffektivisering i norske bygg. Analysen består av en hovedrapport og tre delrapporter.
Last ned hovedrapporten:
Enova-rapporten om energieffektivisering i norske bygg
Last ned delrapportene:
På oppdrag fra Lavenergiprogrammet har Erichsen & Horgen utarbeidet en rapport som beskriver hvilke kombinasjoner av varmeløsninger som dekker 40 til 60 prosent av netto varmebehov gjennom bruk av fornybare energikilder slik TEK 10 § 14-7 stiller krav om.